top of page
interseweb

ABSTINENCE JAKO CESTA K RESPEKTU. Píše Mgr. Josef Krejčí


Období po Novém roce bývá klasicky plné předsevzetí, která v sobě dost často obsahují všelijaké sliby a závazky abstinenčního typu – od pití, kouření, jezení, hraní, od přílišného pracování nebo ponocování – většinou si něco odříkáváme. Takový styl chování k nám patří po staletí, nejvíce ho reprezentuje pojem asketický způsob života nebo dieta. Nebojte, nechystám se na moralizující přednášku, ale rád bych s vámi sdílel zkušenosti z výzkumu, kdy jsme se zaměřili na životní příběhy a zkušenosti (dlouhodobě a dobrovolně) abstinujících lidí. Sám jsem byl překvapen, co vše se člověk od abstinujících (zvlášť u nás v ČR) dozvěděl.


V počátku asi to, že abstinenční styl života není nijak krutý (asketický:)), ale je v něm spousta života, radosti a pestrosti. Ale hezky popořadě – Česká republika, i přes mírně klesající tendenci, dlouhodobě okupuje přední příčky žebříčku užívání návykových látek a návykového chování vůbec (viz výroční zprávy www.drogy-info.cz). Tedy už samotné vyhledání lidí, kteří abstinují, bylo těžší, a to například i v té chvíli, kdy dotyčného požádáte o doporučení dalších kontaktů. Nikdo nám (kromě lidí z komunity sXe*) dalšího člověka ze svého okolí nedoporučil, protože o nikom abstinujícím nevěděl. Opravdu nenajdete moc lidí, kteří s vámi sdílí pro-abstinenční pohled na svět. Nikdy mi nedošlo, jak výrazně vystavujeme abstinující lidi samotě.


Všichni abstinující nám popisovali velice podobné zkušenosti: nepochopení okolím, spolužáky, kamarády a především rodiny, kdy to, že dotyčný nepije, bylo důvodem k nesvárům a nevídání se; časté nabádání k pití, které přerůstalo až do hecování, kdo zvládne člověku, který nepije, podstrčit alkoholický drink; nebo vytváření si více „efektivních“ strategií (např. „jsem nemocný“), které v konzumující společnosti obstojí více než pravdivý důvod „nepiju“ nebo „nemám na to chuť“. Nikdy mi nedošlo, jak moc můžeme abstinující lidi vést k lhaní ve snaze uchránit se před miliontým vysvětlováním „proč nepiješ?“.


Naštěstí povědomí o výhodách abstinenčního života už je lepší, než tomu bylo v 90. letech. Jako jeden příklad za všechny zmíním blížící se každoroční akci Suchej únor. Každopádně smekám před každým, kdo se pro takové abstinování rozhodne a jde si za tím a obdivuji, že pro mnohé abstinující to je natolik silnou hodnotou, o které se nebojí mluvit a ukazovat ji. Mnoho abstinujících stojí o běžný společenský život, stojí o zábavu, chtějí se radovat, tančit, smát – neváhejme je v tom podpořit.

 

Zdroje:

Krejčí, J., Dočkalová, B. (2023). Abstinuj a máš hotovo? Přednáška v rámci AT Konference (Sečská přehrada).

*sXe  = Komunita Straight Edge, je spojena s HC Punkovou scénou, její příznivci odmítají konzumaci návykových látek a jsou často příznivci vege/vegan životního stylu.

78 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page