top of page
tupazuzana

Kdo je kdo? Rozdíl mezi odborníky - psycholog, psychoterapeut, psychiatr. Píše Mgr. Zuzana Tupá

KDO JE KDO?


Taky tápete, kterého odborníka vyhledat a kdy? Naše vysvětlení Vás navedou, kdy je vhodné vyhledat psychiatra, psychologa a v jakých případech zajít na psychoterapii.


PSYCHIATR je absolvent lékařské fakulty, kde vystudoval všeobecné lékařství, a poté se specializoval v rámci své atestace na psychiatrii. Stanovuje diagnózu za pomoci odborného vyšetření a může předepisovat léky. V rozhovoru se zajímá především o symptomy, ze kterých stanovuje vhodnou formu lékové léčby, ale může také na základě psychoterapeutického vzdělání pracovat jako psychoterapeut. Ze všech odborníků v oblasti "psycho" je jediný, kdo může předepisovat medikaci.


PSYCHOLOG je absolvent filozofické nebo pedagogické fakulty. Může pracovat v některém z odvětví psychologie – v armádě, ve školství, v dopravě, v personalistice, v reklamě apod. Také může poskytovat psychoterapii, pokud absolvuje psychoterapeutický výcvik.

KLINICKÝ PSYCHOLOG je psycholog, který si svoje vzdělání rozšířil o 5 letou praxi ve zdravotnictví a složil atestační zkoušku z klinické psychologie. Může tak vykonávat (stejně jako psychiatr) diagnostiku a poskytovat psychoterapii „na pojišťovnu“ neboli hrazenou z veřejného zdravotního pojištění.


PSYCHOTERAPEUT má vystudovaný humanitní obor (sociální práce, právo, filozofie, učitelství apod.) nebo zdravotní obor (zdravotní sestra) a absolvoval komplexní psychoterapeutický výcvik (obvykle v délce trvání několik let). Psychoterapeut může být původní profesí učitel, sociální pracovník, zdravotní sestra, právník, nebo psychiatr či psycholog.


KDY VYHLEDAT KOHO?


V situacích, kdy se nám nedaří ve vztazích, chtěli bychom zlepšit vztah sami k sobě, potřebujeme překonat nějaké náročné období, nevíme, jak se rozhodnout, stojíme o osobností rozvoj, nebo o nějakou radu, pak je dobré vyhledat pomoc psychoterapeuta. V momentě, kdy už trpíme nějakým projevem, který nám dlouhodobě překáží v běžném fungování – ztratili jsme motivaci do jakékoliv činnosti, nedokážeme se soustředit, nemáme chuť k jídlu, trpíme poruchami spánku, máme špatný kontakt s realitou - máme halucinace, bludy aj, je na místě navštívit psychiatra. Ten nás může stabilizovat za pomocí léků.

Někdy je vhodná kombinace psychiatra a psychoterapeuta. Psychiatr zaléčí ty nejtěžší projevy našeho náročného stavu, a za pomoci psychoterapeuta můžeme přijít na to, jak udělat ve svém životě změnu, abychom se do těchhle stavů už nedostali.


JAK POZNAT DOBRÉHO PSYCHOTERAPEUTA?


Psychoterapeut, aby mohl používat toto pojmenování, byl měl být frekventantem nebo mít dokončený certifikovaný psychoterapeutický výcvik. Seznam najdete na webu hlavní psychoterapeutické asociace v ČR (Česká asociace pro psychoterapii – ČAP). Pokud je terapeut člen této asociace, mohla by to být záruka toho, že bude kvalitní. Psychoterapeut by měl docházet na supervizi, kde se zabývá náročností některých případů, svým dalším rozvojem a měl by také absolvovat další vzdělávání. Je v pořádku, když dochází i na svoji psychoterapii, bývá to pro práci s klienty jen prospěšné.


Nabízíme vám pár dalších vodítek, podle kterých můžete poznat dobrého terapeuta (dle Ráchel Bícové):


· Je vám s ním dobře.

· Respektuje vás a nesoudí.

· Má svoje hranice.

· Neslibuje vám, co nemůže splnit.

· Stojí o zpětnou vazbu na svoji práci.

· Podporuje vaše kompetence.

· Nevnucuje vám své hodnoty.

· Jedná eticky.


Psychoterapeuti jsou také lidi a stejně tak jako v každé jiné profesi, si nemusíte padnout do oka lidsky. Někdy toho potřebujeme více a někdy naopak méně. Někteří terapeuti nabízí možnost po nějaké době zhodnotit spolupráci, a pokud vám něco při psychoterapii nesedí, můžete to terapeutovi říci. Psychoterapii můžete ukončit, dobré je vědět za jakých podmínek. Domlouvají se obvykle na prvním sezení v rámci terapeutické smlouvy. Zajímavé může být se otevřeně zabývat konkrétní překážkou ve vašem kontaktu. Třeba vás to oba posune v dalším rozvoji.

91 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page