top of page
tupazuzana

TAKY NEMÁTE RÁDI VÁNOCE? NEBO NAOPAK MÁTE? Píše Mgr. Zuzana Tupá.

Během jedné z posledních terapií, kdy jsem věděla, že se s klientkou uvidím až po Vánocích, jsem se chystala popřát jí hezké Vánoce. Klientka mě ovšem předběhla se sdělením, které jsem nečekala. „Nesnáším Vánoce, je to jen přetvářka. To jako mám najednou dělat, že je všechno jinak? Že je všechno v pořádku, že se máme rádi? Je to nechutný. A ty dárky! Mám z nich mít radost, když ani nikdo neví, co mi radost udělá?“. To mě zastavilo. Vždyť každý může Vánoce prožívat úplně jinak.


Dle britského průzkumu se zhorší až čtvrtině lidí jejich duševní stav v období Vánoc. Ano, může to být vlivem stresu… Jestli bude dost uklizeno, napečeno, navařeno, z úzkosti, jestli zvládneme společné chvíle, které někdy bývají v napětí. A to za předpokladu, že máme někoho, s kým Vánoce strávit.


Pro někoho je to období, kdy se víc projeví osamocení, ztráta nebo velká změna, která během roku nastala. Je to chvíle zastavení, volných dnů, kdy se o něco víc může vetřít přítomnosti to, co se tak úporně snažíme během roku zahnat spěchem, aktivitami, prací. Najednou máme přímo před očima nepříjemnost, konfrontujeme se s následky rozchodu, rozvodu, ztrátou práce, se závislostí, úmrtím někoho blízkého, s vážnou nemocí apod.


Dívejme se kolem sebe, opravdu mají všichni z Vánoc jen radost? Nemusíme slepě dělat to, co se od nás očekává. Jen aby to navenek nějak vypadalo. Nemusíme po nocích uklízet a péct, ale v klidu se vyspat a načerpat sílu pro zvládnutí času s rodinou a přáteli. Můžeme si přiznat, že je nad naše síly zvládat dokonale práci, rodinu a navíc přípravy na Vánoce, že si prostě ulevíme a něco nesplníme. Že si cukroví koupíme, upečeme ho za klidného odpoledne s přáteli nebo dětmi (pak musíme být otevření k tomu, že i ten výsledek nebude dokonalý) nebo nebude letos žádné. Nebo že zvládneme z úklidu maximálně zamést a vytřít, nebo že si úklid zaplatíme. Můžete si naopak dopřát i nějaký dárek jen pro sebe, dojít si na masáž, v tom největším shonu si sednout k oblíbenému seriálu, ke knížce. Všechno je dobře, protože je to tak, jak chcete vy. Na sněhu, na slunci, s cukrovím, bez něj, s kaprem, s řízkem, tradičně i netradičně, s rodinou, o samotě.


Od té chvíle klientům nepřeju hezké Vánoce, ale přeju jim je právě takové, jaké je chtějí mít.


Přeju nám všem, ať vánoční období zvládáme v klidu.

52 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page